Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣ

Η ζωή είναι κίνηση. Ο άνθρωπος συνεχώς μετακινείται και αλλάζει τόπους διαμονής και εργασίας, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στη γη , αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Οι πρωτόγονοι νομαδικοί λαοί, συνήθως ασχολούμενοι με την κτηνοτροφία , μετακινούνταν αναζητώντας εύφορα λιβάδια για την βοσκή των ζώων. Άλλοι λαοί, πιο πιο εξελιγμένοι, ανέπτυξαν το εμπόριο και ταξίδευαν σε μεγάλες αποστάσεις για την ανταλλαγή των προϊόντων τους. Με την ανακάλυψη νέων παρθένων χωρών, ένα μεγάλο κύμα αποίκων ξεκίνησε για να εγκατασταθεί σ’ αυτές και να οικοδομήσει μια νέα ζωή.

Σε εποχές φτώχιας πολλοί κατέφευγαν μετανάστες για να εργασθούν σε άλλες πλουσιότερες χώρες. Στη σημερινή εποχή, οι σύγχρονες τεχνολογίες και πολιτικές οδήγησαν στον εκμηδενισμό των αποστάσεων, την κατάρρευση συνόρων και την ολοένα κι ευκολότερη μετακίνηση των ανθρώπων ανά την υφήλιο. Σε όλες αυτές τις μετακινήσεις του, ο άνθρωπος δεν είναι μόνος.

Συνήθως μεταφέρει μαζί του το βιός του ή ένα μέρος αυτού, που είναι απαραίτητο για την άνετη εγκατάσταση του στο νέο τόπο. Έτσι παράλληλα με την εξέλιξη των μετακινήσεων του ανθρώπου, ακολούθησε η εξέλιξη της μεταφοράς της οικοσκευής του και αναπτύχθηκε η έννοια της μετακόμισης.

Έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από τότε που ο άνθρωπος μετέφερε το βιός του σ’ ένα σάκο στους ώμους του ή στη ράχη ενός ζώου ή αργότερα το φόρτωνε σε άμαξες, μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή εποχή όπου η εξέλιξη της τέχνης της μετακόμισης είναι τέτοια ώστε να έχει αναπτυχθεί ένας νέος επαγγελματικός κλάδος που περιλαμβάνει πολλές ειδικότητες. Εδώ και μερικά χρόνια έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, επιχειρήσεις με αντικείμενο εργασιών τις μετακομίσεις σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Σήμερα η μετακόμιση δεν περιορίζεται στην απλή μεταφορά κάποιων αντικειμένων ή ολόκληρης οικοσκευής, αλλά αποσκοπεί στην πλήρη και ασφαλή μετεγκατάσταση ενός σπιτικού ή ενός επαγγελματικού χώρου.

Οι εργασίες μιας μετακόμισης ξεκινούν με την επίσκεψη του χώρου από ειδικευμένο και έμπειρο πρόσωπο, για την εκτίμηση της ιδιαιτερότητας του κάθε σπιτιού και την επιλογή της σωστής διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την άψογη διεκπεραίωση της μετακόμισης. Κάθε σπίτι είναι μοναδικό και διαφέρει πολύ από κάθε άλλο σε πολλούς τομείς. Τα έπιπλα διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ανάλογα με το είδος , την προέλευση (εγχώρια ή εισαγόμενα), την τεχνοτροπία, τον τρόπο και τα υλικά κατασκευής, την ποιότητα, την ποσότητα, την ευαισθησία και την παλαιότητα τους. Οι ηλεκτρικές συσκευές, τα είδη φωτισμού και οι κλιματιστικές μονάδες διαφέρουν στην ποσότητα, την τεχνολογία, το design, τις διαστάσεις και την συνδεσμολογία τους.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός ποικίλει από την απλή τηλεόραση έως τα πιο πολυσύνθετα συστήματα ήχου-εικόνας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, TV πλάσμα, home cinema, δορυφορικές κεραίες). Μεγάλη ποικιλία υπάρχει στα είδη καθημερινής χρήσης (είδη εστιάσεως, σερβίτσια, υαλικά, πορσελάνες, ρουχισμός, είδη προικός, ενδύματα) τα οποία απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα στη συσκευασία και μεταφορά τους για λόγους υγιεινής. Ένα σημαντικό στοιχείο σε κάθε σπίτι είναι τα είδη διακόσμησης που αποτελούνται από ευαίσθητα μικροαντικείμενα, πίνακες ζωγραφικής , έργα γλυπτικής αντίκες, συλλογές, μουσικά όργανα και κάθε είδος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας χρηματικής ή συναισθηματικής. Επίσης πολλές διαφορές υπάρχουν στον εξωτερικό χώρο ενός σπιτιού και τον εξοπλισμό ή καλλωπισμό του (φυτά, είδη κήπου – βεράντας, παιδικά παιχνίδια, κλπ).

Τα στάδια εργασιών μιας μετακόμισης περιλαμβάνουν την συλλογή ταξινόμηση και συσκευασία των διαφόρων μικροαντικειμένων, ειδών ρουχισμού υαλικών κλπ και στη συνέχεια την αποσυναρμολόγηση των επίπλων και την αποσύνδεση του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και τη συσκευασία όλων αυτών με ειδικά προστατευτικά υλικά για την ασφαλή μεταφορά τους. Ακολουθεί το στάδιο της μεταφοράς με ειδικά οχήματα και χρήση διαφόρων μηχανημάτων ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Με την άφιξη στο νέο χώρο, τα είδη αποσυσκευάζονται και ακολουθεί η επανασυναρμολόγηση των επίπλων, η επανασύνδεση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, η επανατοποθέτηση των διαφόρων ειδών και η απομάκρυνση των υλικών συσκευασίας. Ολοκληρώνεται έτσι η διαδικασία της μετακόμισης και ξαναστήνετε ένα ολόκληρο σπιτικό έτοιμο να δεχθεί τους ανθρώπους του και να λειτουργήσει πλήρως. Με ανάλογο τρόπο διεκπεραιώνονται και οι μετακομίσεις εξοπλισμού γραφείων, επαγγελματικών χώρων, υπηρεσιών, κλπ δίνοντας πάντα βάρος στην ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης.

Η παραπάνω περιγραφή αφορά την εικόνα της τέλειας μετακόμισης χωρίς ωστόσο να αποκλείονται απλούστερες διαδικασίες εφ’ όσον το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος. Για την άρτια διεκπεραίωση μιας μετακόμισης απαιτείται το προσωπικό της επιχείρησης που θα αναλάβει την εκτέλεση της να είναι εξειδικευμένο, με τεχνικές γνώσεις και πείρα στον τομέα των μετακομίσεων και όχι ανειδίκευτοι μεταφορείς – εργάτες εμπορευματοκιβωτίων ή άλλων υλικών . Είναι απαραίτητη η συμμετοχή τεχνιτών με καλή γνώση διαφόρων ειδικοτήτων όπως ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, ψυκτικοί, υδραυλικοί, επιπλοποιοί, συσκευαστές, οδηγοί φορτηγών, χειριστές μηχανημάτων. Η σωστή και οργανωμένη συνεργασία όλων αυτών των τεχνιτών, η γνώση της ευαισθησίας των διαφόρων ειδών και η σωστή εκτίμηση των συνθηκών δυσκολίας σε κάθε περίπτωση, εξασφαλίζουν τη επιτυχία της μετακόμισης, χωρίς λάθη και ζημιές, με σεβασμό στην περιουσία του ιδιοκτήτη. Εκτός από το εξειδικευμένο προσωπικό, η επιχείρηση πρέπει επίσης να διαθέτει τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Για την αποσύνδεση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών και των ειδών φωτισμού και την επανασύνδεση τους χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία. Το ίδιο ισχύει και για την αποσυναρμολόγηση και επανασυναρμολόγηση των επίπλων.

Για την καλή συσκευασία του οικιακού ή επαγγελματικού εξοπλισμού απαιτούνται ειδικά υλικά για την ασφάλεια και προστασία των μεταφερόμενων ειδών. Σήμερα διαθέτονται και χρησιμοποιούνται επιλεγμένα υλικά όπως αεροπλάστ, αεροχάρτ, ειδικά υφασμάτινα μαλακώματα, στρετς φίλμ, ειδικά αφρώδη, σάκοι στρωμάτων, σάκοι ειδών προικός, χαρτοκιβώτια, πλαστικά κιβώτια, ξύλινα κιβώτια – πιατοθήκες, τροχήλατες ντουλάπες μεταφοράς ενδυμάτων.

Για την άνετη και ασφαλή μεταφορά απαιτείται η χρήση διαφόρων βοηθητικών μέσων και οχημάτων, όπως καρότσια διαφόρων τύπων, παλετοφόρα, κλαρκ, ανυψωτικά μηχανήματα, γερανοφόρα και ειδικά οχήματα κλειστού τύπου, ανάλογα με τον μεταφερόμενο εξοπλισμό. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συμβάλουν στην επιτυχία και την άψογη ολοκλήρωση της μετακόμισης, προσφέροντας στον ενδιαφερόμενο το άριστο αποτέλεσμα και όφελος σε χρόνο και χρήμα.